De invloed van de zon

De afgelopen dagen heb ik goed gezien welke invloed het weer heeft op mensen en hun omgeving. 

Weken geleden al had ik een weekend Bergen aan Zee geboekt. Ik moest er even een paar dagen uit en koos voor de streek waar ik oorspronkelijk heb gewoond.
Vrijdag arriveerde ik in de loop van de middag. Het was fris en er dreigde regen, wat ook direct begon te vallen toen ik mijn bestemming had bereikt. Ik had mijn fiets en regencape meegenomen en was niet van plan mijn auto dit weekend te gebruiken. Even geen autorijden maar lekker buiten zijn. 

In een strandpaviljoen dronk ik een heerlijke witbier van brouwerij ’t IJ uit Amsterdam. Het was niet mogelijk er die avond te eten, er waren te weinig bezoekers om de keuken open te houden. Een verstandige keuze, want het strand was zo goed als leeg en de parkeerplaatsen ook. Ik heb ergens anders gegeten en daarna nog even door troosteloos Bergen aan Zee gewandeld. Waar was de bruisende badplaats die ik kende van eerdere bezoeken? Waar waren alle bezoekers uit binnen- en buitenland? Het was nat, stil en ongezellig.

Vlak voor zonsondergang nog even naar het strand gewandeld waar slechts enkele mensen waren. Ik wilde een foto maken van de zonsondergang op de langste dag. Het werd een foto van een mooie lucht, op dat moment was er geen zon te zien. 

Zaterdagochtend werd ik wakker met zonlicht. Alles zag er ineens lichter uit. Ik nam mijn ontbijt mee naar het strand en maakte een heerlijke ochtendwandeling. Wat een verschil met de avond ervoor. 
Een stralend blauwe lucht, wel windkracht 5 maar daar had ik geen last van. Ik heb de fiets gepakt en heb ruim 35 kilometer afgelegd. Eerst naar Bergen om te kijken waar het foodfestival Heerlijk Bergen werd georganiseerd (zondag op de planning), toen naar de kofferbakverkoop in Schoorl en vervolgens naar Sint Pancras, de plek waar ik de eerste jaren van mijn leven heb gewoond. En daarna weer terug naar Bergen aan Zee. Overal waren de mensen vrolijk en alles zag er mooi uit. De bloemen langs de kant van de weg, de terrassen met veel mensen, en heel veel fietsers. Terug in Bergen aan Zee zag ik volle parkeerplaatsen en veel bezoekers. Het was ineens een bruisende badplaats vol gezelligheid. 
Heerlijk gegeten in het strandpaviljoen waar vanavond de keuken wel open was.

Een beetje zonlicht en wat warmte maakt dus een gigantisch verschil. Niet alleen bij mensen, ook op de omgeving. Daar moeten we wat meer van genieten op het moment dat het kan. 

22-6-2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *