Hoop op Toekomst

Na de inval van het Duitse leger in België in augustus 1914 vluchtten vele Belgen met familie en kinderen naar Frankrijk en Engeland en het merendeel naar het neutrale Nederland. Meer dan een miljoen Belgen trokken de noordelijke grens over naar een land dat toen nog maar zes miljoen inwoners had. In allerijl moest opvang voor de vluchtelingen worden geregeld: onderdak, eten, kledij, medische hulp… Toen het oorlogsgeweld enigszins tot bedaren was gekomen, keerden velen terug. Meer dan honderdduizend vluchtelingen bleven tot het einde van de oorlog in Nederland, velen in speciaal gebouwde vluchtoorden.

OVER DE INHOUD
Hoop op Toekomst is geschreven aan de hand van de kranten die de Belgische vluchtelingen zelf hebben gepubliceerd tijdens hun opvang in vluchtoorden en interneringskampen in Nederland. Het boek bevat fragmenten uit de kranten die letterlijk zijn overgenomen, in de schrijfstijl van honderd jaar geleden. Diverse onderwerpen komen aan bod; over de oorlog maar ook over het dagelijks leven. 
Het boek bevat een DVD met uniek filmmateriaal en interviews. De film van Leo van Maaren (75 min.) laat voor het eerst het gehele verhaal van de Belgische vluchtelingen zien aan de hand van getuigenissen door nabestaanden, zowel vanuit Nederlands als Belgisch perspectief, met uniek en authentiek filmmateriaal uit 1916, afkomstig van het EYE Film Instituut en het Imperial War Museum. 

IN DE PERS
Demofarm.be aug. 2016
Faronet.be 19-08-2016
G Geschiedenis 4-2016.pdf
Historisch Nieuwsblad – aug. 2016.pdf

INFORMATIE
UITGEVER BELGIE: DAVIDSFONDS LEUVEN
ISBN BELGIE: 978-90-5908-720-0
EXPLOITATIERECHT NEDERLAND: WBOOKS ZWOLLE
ISBN NEDERLAND: 978-94-6258-137-1
208 pagina’s
16,5 x 24 cm
Paperback met omslagflappen en ingevoegde DVD
€ 18,95

De DVD is een productie van Stichting ‘De jazz van het bankroet’ – info@bankroetjazz.nl

BESTELLEN
per e-mail: info@ingeborgkriegsman.com