Jan Hus

In Nederland is weinig geschreven over Jan (Johannes) Hus, de Boheemse kerkhervormer die leefde van ca. 1371 tot 1415. Hus leefde ongeveer 100 jaar voor Martin Luther. Dit boek geeft een inzicht in zijn leven en denkwijze.

OVER DE INHOUD
Jan Hus studeerde aan de Karelsuniversiteit in Praag. Na zijn studie ging hij steeds kritischer denken over de manier waarop de toenmalige kerk werd bestuurd. Hij werd geïnspireerd door de Engelsman John Wyclif, die ook zeer kritisch stond ten opzichte van de kerk en wiens geschriften in Bohemen terecht waren gekomen.
Hus was een man met een sterke geloofsovertuiging, waar hij niet van afweek. Hij had veel kritiek op de katholieke kerk, maar bleef deze kerk wel trouw. In 1415 verscheen Jan Hus voor het Concilie van Konstanz en werd veroordeeld tot de brandstapel omdat hij weigerde zijn kritiek op de kerk te herroepen. Het vonnis werd nog dezelfde dag uitgevoerd.

Het boek begint met een stukje vroege geschiedenis van Bohemen, en de rol van dit land in de ontwikkeling van Europa.
Jan Hus is in Nederland veel minder bekend dan Martin Luther, die ruim honderd jaar later leefde en in veel opzichten dezelfde denkbeelden had over de kerk.
Het verhaal gaat dat Jan Hus op de brandstapel gezegd zou hebben dat men op die dag een gans verbrandde (Hus betekent gans), maar dat er na hem een zwaan zou opstaan. De oorspronkelijke naam van Luther is Luder, wat zwaan betekent. De zwaan is terug te vinden op de Lutherse kerkgebouwen in Nederland.

PRESENTATIES EN LEZINGEN OVER JAN HUS
In 2015 was het 600 jaar geleden dat Jan Hus tijdens het Koncilie van Konstanz werd veroordeeld tot de brandstapel. In verband hiermee geef ik presentaties over Jan Hus en zijn betekenis voor de reformatie.  Dit is een combinatie van een lezing met fotopresentatie, afgewisseld met fragmenten uit het oratorium Mistr Jan Hus van de Tsjechische componist Richard Pachman. 
Daarnaast verzorg ik gastlessen over Jan Hus in de bovenbouw van het basisonderwijs of in het middelbaar onderwijs, eventueel in combinatie met Martin Luther, en de reformatie.  
Belangstelling? Stuur dan een e-mail naar info@ingeborgkriegsman.com voor het bespreken van de mogelijkheden. 

DOCUMENTAIRE 
Ceska Televize heeft in 2007 een documentaire gemaakt over Richard Pachman en mij, rond de veranderingen in ons leven door onze studie naar Jan Hus. Richard Pachman heeft een oratorium gecomponeerd, Mistr Jan Hus, en ik was op dat moment volop bezig met de studie naar Jan Hus in verband met het boek dat ik over hem aan het schrijven was. 
Deze documentaire staat online en is hier te bekijken.

INFORMATIE
Non-fictie, geschiedenis, kerkgeschiedenis, reformatie
ISBN: 9789081390415
Uitgever: Manova Nederland
178 pagina’s, gebonden
Prijs: € 15,00 inclusief verzendkosten binnen Nederland
Bestellen via e-mail: info@ingeborgkriegsman.com of via uw boekhandel.