IJsheiligen

De eerste elf jaar van mijn leven woonde ik in Sint Pancras, een klein en gezellig dorpje net boven Alkmaar. Op dat moment had ik nog niet zoveel belangstelling voor de naam van het dorp, maar dat veranderde in de loop van mijn leven.
Niet alleen het dorp is me altijd bijgebleven, ook de naam kom ik steeds meer tegen.
Een paar jaar geleden ontdekte ik dat mijn geboortedag, 12 mei, is verbonden met Pancratius.  Het is zijn naamdag, hij is een van de ijsheiligen.

Pancratius of Pancras werd in 289 geboren in Synnada, Phrygië in het noordwesten van Anatolië. Volgens de legende is hij op 12 mei 304 als martelaar gestorven in Rome. Hij was toen 14 jaar.
In 303 werden onder leiding van keizer Diocletianus bloedige christenvervolgingen gestart. Iedereen was verplicht om te offeren aan de Romeinse goden en bij weigering volgde de doodstraf. Pancratius weigerde.

Hij wordt afgebeeld als een jonge Romein met een zwaard, een martelaarspalm of een martelaarskroon.

Op deze pagina plaats ik foto’s en informatie over de plaatsen die ik tegenkom en een relatie hebben met Pancratius.

Pankrác – Praag (CZ)
Een naam die ‘berucht’ is. In dit deel van Praag staat de Pankrác-gevangenis, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog en onder het communistisch regime diverse mensen gevangen hebben gezeten, omdat zij het niet eens waren met het bewind. Ook Vacláv Havel. 
De naam is ontleend aan de barokke kerk die gewijd is aan Svaty Pankrác.

Bergamo (IT)
Tijdens een bezoek aan Bergamo (IT) in 2014, verbleef ik in een hotel op de hoek van de Via San Pancrazio.

Dordrecht, Pancratiuskapel in de Grote kerk

Enkhuizen, Sint Pancraskerk of Zuiderkerk

Sint Pancraskerk of Zuiderkerk