Mijn blog

Van donker naar licht? 

Het zijn donkere tijden, zichtbaar donker. In de ochtend wat langer en in de middag wat eerder. Donker, koud, nat … Bij het verschijnen van deze Elkkwartaal hebben we de kortste dag alweer gehad en gaan we naar het licht. 

Ik ben vaak onderweg met de auto of met de fiets en probeer, juist in deze donkere tijden, altijd goed zichtbaar te zijn als ik deelneem aan het verkeer. Goede fietsverlichting en altijd het dimlicht van mijn zwarte auto aan. Dat laatste heb ik geleerd tijdens mijn veelvuldige verblijf in Tsjechië, waar het voeren van verlichting dag en nacht verplicht is. 

Vooral op wegen in de buitengebieden is dat heel handig. Je ziet een andere auto al van verre aankomen. Niet alleen in donkere tijden of als het regent, maar ook in de lichte zomermaanden. De wegen in Tsjechië wijken wat dat betreft niet zo heel veel af van die in ons land. Slingerweggetjes door bosrijk gebied, landwegen met bochten …

Door mijn positieve ervaring met de lichtverplichting merk ik op dat veel auto’s hier in Nederland zonder verlichting rijden op donkere wegen: onder bomen, in de schemer, bij regen, sneeuw, hagel en mist. Vaak staat er dan wel een verkeersbord dat men verlichting moet voeren, maar lezen is moeilijk en voor verkeersborden geldt dat zeker. Wat mij het meeste opvalt: het zijn vaak auto’s zijn met de kleur grijs, zwart of wit. Merk en type auto maakt wat dat betreft geen verschil. Hebben bestuurders van grijze, zwarte en witte auto’s het idee dat ze goed zichtbaar zijn? Of denken ze hier helemaal niet over na? 

Ik pleit voor een landelijke invoering van het voeren van dimlicht op auto’s, gewoon dag en nacht. Dat maakt het verkeer overzichtelijker, binnen en buiten de bebouwde kom. Misschien gebeuren er dan ook minder aanrijdingen met dieren, omdat ook zij een auto met verlichting eerder zien. 

Dat geldt overigens ook voor ‘gewone’ aanrijdingen, het is altijd beter wanneer je als weggebruiker goed zichtbaar bent. Deze week kwam ik in het donker in de mist, terwijl ik op de fiets onderweg was naar een afspraak, twee fietsers tegen zonder licht, mobieltje in de hand. Op de rotonde fietste een dame met een klein kind voorop, zonder verlichting en tegen het verkeer in. Ik had haar in eerste instantie niet gezien. Denken mensen dan helemaal niet na over veiligheid en zijn ze alleen maar bezig met snel van A naar B? Die snelheid kan ook resulteren in een ongeluk omdat je niet bent gezien. 

Laten we komend jaar, dit jaar beginnen mag natuurlijk ook, van donker naar licht gaan en zichtbaar zijn. Goed voorbeeld doet goed volgen? 

Eerder gepubliceerd in Elkkwartaal nr. 4 van 2023.